søndag den 3. april 2016

Falling Water - analyse


Falling Water og mødet mellem naturen og arkitekturen

           




      Beskriv ud fra teksten hvad der var Frank Lloyd Wrights idé med arkitekturen.
n    Han fokuserede på det sociale samværd med familien, og at der skulle være et vis sammenspil og harmoni mellem naturen og arkitekturen, hvilket Falling Water er et tydeligt eksempel på. 

Sammenspillet mellem naturen og arkitekturen i Falling Water
Den er bygget midt i naturen, huset er bygget af sten og det ligner vandfaldet ligesom kommer ud af huset, hvilket også får det til at gå mere i et med naturen.

3       Foretag en arkitektur analyse 
a.     Formalia/data (Arkitekt, bygningsværk, bygge år, placering)
Falling Waters er designet af Frank Lloyd Wright og er bygget i 1934-1935 i Pennsylvania. Den skulle have været en del af en by som han ville bygge, men det endte med at blive et selvstændigt hus. 

c.     Funktion   – Hvad er bygningens funktion?
Det er bygget som et hus man kan bo i, et sommerhus, men også til at være en del af vandfaldet. Men nu bliver det brugt som museum.  

d.    Teknik og konstruktion 
Den er bygget af beton og tegl udenpå og træ og sten indeni, hvilket giver et samspil med omgivelserne og bringer naturen ind i hjemmet.

e.     Form 
      Den er meget geometrisk, da det er bygget op som firkantede kasser. Bygningen virker tung, da den er bygget af sten og det ligner den sidder fuldstændig fast i naturen, men blokkene der hænger ud fra grunddelen virker mere lette og svævende. Der er meget sammenhæng mellem ydre og indre, da sten også er blevet brugt inde i huset, husets indre rum er bygget efter det udvendige, da det er det ydre der er fokuseret på. 

f.      Grundplan 
      Grundplanen er tegnet efter Geometriske former, som firkanter og rektangler, den er altså ikke tegnet med fri hånd. Den er statisk pga. de vertikale og horisontale linjer, der jo er i de geometriske figurer. Det er bygget asymmetrisk pga. rummene ligger meget forskudt, hvilket skaber dynamik i modsætning til kasserne som skaber det statiske.

g.     Rumforløb 
      De fleste rum er store og åbne.

h.    Facade 
      Der er ikke en rigtig facade, derfor bliver man inviteret til at gå hele vejen rundt om huset og se det hele. Bygningens ydre virker asymetrisk, men indeholder både noget statisk og dynamisk pga. alle de horisontale og vertikale linjer der gør og de "svævende" blokke der virker forskudt og ikke helt sammenhængende med huset. Fordi der ikke er en bestemt facade, skaber det også spil til husets ydre og der sker hele tiden noget nyt. 
                                          
i.      Lys 
      Lyset virker varmt og blødt, det er naturligt. Vinduesbåndet der går hele vejen rundt om huset, skaber meget lys ind i huset.

j.      Farve      
      Stenene har naturlige farver som grå og brunligt. Vinduerne er rødlige. Der er brugt mange jordfarver, hvilket også får det til at gå mere i et med naturen.

k.    Lyd 
      Lyden i rummene er dæmpet, da gulvet er lavet af sten. Hvis man står på tagtaressen kan man høre vandet fra vandfaldet, hvilket skaber ro og afslapning.

l.      Stilperiode 
      Huset er stedsspecifik fordi den passer ind i naturen og har formået at udnytte den rigtigt godt. Stilperioden er modernistisk pga. alle de horisontale og vertikale linjer, og kasserne og de mange vinduer hele vejen rundt om bygningen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar